27/03/2014

Evenimente

FORMARE ȘI INFORMARE

Organizarea de cursuri și programe de formare profesională în domeniile medical, psihologic, asistență socială dar și de conferințe, seminarii, grupuri de lucru, adresate în egală măsură profesioniștilor, factorilor de decizie și părinților are rolul de a sensibiliza comunitatea profesională dar și părinții ori societatea în întregul ei la problemele copiilor cu variate tulburări, deficiențe sau handicap.
FORMARE PROFESIONALĂ
21-25 oct 2013 – “Excelență profesională în protecția copilului – Managementul de Caz”,

Program de formare profesionala continuă pentru managerii de caz din cadrul DGASPC, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Copilului prin Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

 

18 -22 noi2013 – “Excelență profesională în protecția copilului – Managementul de Caz”

Program de formare profesionala continua pentru managerii de caz din cadrul DGASPC, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Copilului prin Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

 

24-28 noi 2014 – “Excelență profesională în protecția copilului – Managementul de Caz”,

Program de formare profesionala continua pentru managerii de caz din cadrul DGASPC, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Copilului prin Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

CONGRESE și CONFERINȚE

 

31 octombrie – 1 noiembrie 2011

Congresul cu tema “Abordarea multidisciplinară – condiție esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului

Congresul s-a adresat tuturor profesioniștilor implicati în dezvoltarea copilului și a reunit reprezentanți ai autorităților locale și centrale cu responsabilități în domeniul protecției speciale a copilului, ai asociațiilor profesionale dar și ai organizațiilor neguvernamentale.

13 noiembrie 2013

Conferința cu tema “Efectele instituționalizării asupra dezvoltării copilului. Observație, diagnostic, prevenire a consecințelor de lungă durată

Conferința a fost organizată la Palatul Parlamentului de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu sprijinul Fundației SERA România și a Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

În cadrul conferinței au susținut prezentări:

Charles A. Nelson, III, Ph.D., Universitatea Harvard/Children Hospital Boston

Charles H. Zeanah, JR, MD, Universitatea Tulane, Facultatea de medicină

Nathan A. Fox, Ph. D., Universitatea Mar

yland

18-19 noiembrie 2014

Conferința cu tema “Rolul echipei multidisciplinare in interventia precoce asupra copilului aflat in situatie de risc

Conferința a fost organizată de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Colegiul Național al Asistenților Sociali, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Medicilor din România.

Conferința a prezentat, pe de o parte, importanța intervenției precoce asupra copilului aflat în diverse situații de risc, iar pe de altă parte, necesitatea constitutirii echipei multidisciplinare care să efectueze această intervenție. Intervenția precoce este fundamentală în stoparea situației de risc în care este pus copilul, dar și în prevenirea apariției și dezvoltării de fenomene psiho-afective și cognitive negative care vor influența viața copilului pentru perioade lungi de timp, prelungindu-se uneori până la viața de adult. Echipa multidisciplinară adaptată nevoilor copilului trebuie să aibă o intervenție modulată astfel încât să poată recunoaște, preveni și trata toate fenomenele patologice sau traumele care își au originea în situația de risc și să poată diminua efectele complexe pe termen lung.

În cadrul conferinței au susținut prezentări:

Charles A. Nelson, III, Ph.D., Universitatea Harvard/Children Hospital Boston

Charles H. Zeanah, JR, MD, Universitatea Tulane, Facultatea de medicină

Nathan A. Fox, Ph. D., Universitatea Maryland

Dr. Geraldine Viot, genetician clinician, Maternitatea Port-Royale, Paris

Ciprian Fartusnic, Director General, Institutul de Științe ale Educației, București

Evelyne Soyez-Pappiernik, profesor osteopat

SEMINARII si GRUPURI DE LUCRU

3-4 noiembrie 2014
Seminarul “Tulburări din spectrul autist: diagnostic, screening și tratament

Organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Titan “ Dr. Constantin Gorgos”. Temele abordate au fost centrate pe criteriile de diagnosticare și evaluare ale autismului, pe măsurile de depistare precoce ale acestuia, precum și pe posibilele atitudini terapeutice.

Lectori au fost April Levin – medic în specialitatea neurologie, Centrul TSA, Departamentul de Neurologie, Spitalul Universitar de Pediatrie Boston, SUA, Elizabeth Joy Shaffer – terapeut ocupațional, Shanna Alvarez – psiholog, cercetător, Universitatea Washington, SUA.

10-11 noiembrie 2014

Workshopul pentru profesioniști “Deficitul de atenție (ADHD) și comportamentul disruptiv (DBD)

Organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Copilului, cu participarea dnei Mary Margaret Gleason, M.D., FAAP (membru al Academiei Americane de Pediatrie) – medic specializat în psihiatria copilului și adolescentului și a dnei Kathryn L. Humphereys, Ph.D. – doctor în psihologie, cercetător, specializat în psihologia copilului și adolescentului.

Temele abordate au fost centrate pe criteriile de diagnosticare și evaluare ale ADHD-ului si DBD-ului, pe măsurile de depistare precoce ale acestora, precum și pe posibilele atitudini terapeutice și pe introducerea unei abordări integrate de tratament, implicând intervenții medicale, psihosociale și comunitare.